Danmark – Udkantseuropa? v/ Joachim Brix-Hansen, Kalvehave

Print Friendly, PDF & Email

joachim-brix-hansenHvor er det trættende at høre mediernes og efterhånden mange politikeres og borgeres vedvarende brug af det nedsættende ord Udkantsdanmark.

Tænk hvis en stor del af EU kaldte Danmark for Udkantseuropa. Hvordan ville det ikke blive opfattet af danskerne inklusive københavnere.

Uanset hvor vi bor i Danmark, er vi alle en del af den samme stolte nation – det danske fællesskab om man vil. Og der findes allerede to gode ikke-nedsættende danske ord for områder, som ligger uden for hovedstaden – provinsen og yderområder. I øvrigt skabes de fleste værdier i samfundet i områder uden for hovedstaden. Det gælder for industrien, landbruget, fiskeriet, mv.

Mange yderområder i Danmark har uden tvivl særlige udfordringer som følge af generel centralisering, sygehuslukninger, tab af arbejdspladser, fraflytning og deraf følgende skolelukninger. Men det gavner ikke fællesskabet og solidariten i samfundet at tale ned om de områder og de borgere, som bor der. Så derfor – stop venligst brugen af det forkætrede og nedsættende udtryk.

Og kære politikere – overvej om ikke decentralisering er et vigtigt middel til at komme hovedstadens trængselsproblemer og luftforurening til livs. Vi kan godt bruge nogle flere borgere, virksomheder og statslige institutioner mv. her i provinsen. Der er plads nok, og de fleste mindre byer, landsbyer og landsteder er faktisk meget hyggelige og ligger globalt set ikke langt fra de få større byer.

Joachim Brix-Hansen, Kalvehave

One Response to Danmark – Udkantseuropa? v/ Joachim Brix-Hansen, Kalvehave

  • Bo Brebøl says:

    Det er bare København, der er fejlplaceret. Det har den sådan set været siden freden i Brömsebro…

    Hvorfor bygger man 6-sporede motorveje ind til en by, der faktisk ligger i udkantsdanmark? Det var da mere fornuftigt at føre en politik, som tager udgangspunkt i Danmarks nuværende geografi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *