Kloak vand vid! v/ Torben Hellborn, Askeby

Print Friendly, PDF & Email

Ret-hammer

OBS – Store planer – store vaner

Kommunen har for tiden sin spildevandsplan for 2013 – 2024 til høring.

Må jeg ikke varmt anbefale borgere i Mern, Råbylille, Allerslev og Kalvehave allerede nu begynde at gøre indsigelser mod nedlæggelse af deres lokale rensnings anlæg. Det kan nås endnu, hvorimod Damsholte løbet er kørt efter Grønsund og Æbelnæs vejene har fået nedlagt centralkloakering med deraf følgende store udgifter til de enkelte lodsejere og kommunen.

Her er ammunition:

Spildevandsplanen rummer faktisk mulighed for enten at følge den skitserede plan eller en 0-løsning. Spildevandsplanens hovedargumenter er, at ved kraftige regnskyl blandes fæces og regnvand og stiger op ovenud og videre ud i det der så smukt kaldes recipienter = er lig med åer og vandløb. Samt at der fremover skal renses for nitrit. Samlet set kaldes disse tiltag for klimatilpasning. Fine ord, ik ? Men hvad mon der sker når Stege eller Petersværft’s rensningsanlæg uventet lukker ned – så kan jeg love Jer for der flyder lort ovenud, når hele oplandet er tilsluttet og de mindre decentrale rensningsenheder er nedlagt.

Så altså: kæmp for bevaring af exsis. rørføring til eget rensningsanlæg. Gå med til at separere regnvand på den enkelte ejendom, kæmp for at få en “nitrit-filtrering” på dit lokale anlæg og hvis ej muligt kan “man” trække en rørføring fra lokalt anlæg og videre.

Her kommer det allersjoveste og jeg citerer:

“For at optimere investeringen vil det være nødvendigt at nedlægge nogle renseanlæg, hvor den nødvendige investering vil overstige værdien af det pågældende renseanlæg væsentligt.”

Dér ligger hunden begravet. Det betyder på alm dansk at der sådan set ikke er noget i vejen med de renseanlæg der nedlægges.

Venlig hilsen

Torben Hellborn
Vollerupgade 49
4792 Askeby

2 Responses to Kloak vand vid! v/ Torben Hellborn, Askeby

 • bent jørgensen says:

  -hej marie og torben–jeg synes også det er grotesk, at kommunen vælter udgifter i den størrelsesorden over på borgerne, som en uomgængelig beslutning, ovenikøbet uden form for støtte til lånoptagelse–landsbyen røddinge, er et godt eksempel på en anden og billigere løsning, idet man der er i færd med, at etablere et rodzoneanlæg til 6o husstande–det glæder mig, at I holder gang i debatten, for politikerne er begyndt at lytte, her op til kommunalvalget–hej fra bent-

 • Marie Hjort says:

  Hej Torben

  Jeg tror du ved en masse om det her. Kan det være du har tid til at uddybe dit indlæg, for det er såmænd ikke det hele jeg til fulde forstår.

  Jeg bor ikke selv i et af de områder du nævner, og jeg er også klar over at høringsperioden vist er slut, men det interesserer mig meget hvis kommunen disponerer over egne og andres penge unødigt. Vi må jo sikre os at vi får mest muligt rent miljø for pengene og at de smarteste løsninger vælges.

  Så hvis du har tid: Jeg synes det lyder logisk at bevare de lokale rensningsværk som buffere og sende videre fra dem til Stege – hvorfor er den løsning ikke valgt? I citatet står der vel at det vil blive for dyrt at bevare de lokale rensningsanlæg, er det måske ikke rigtigt? osv.

  Tusind tak
  Med venlig hilsen
  Marie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *