Fra Møn til Ærø v/Bent Jørgensen, Møn

Print Friendly, PDF & Email

Selv om man bor på perlen Møn, så ved man jo godt, at der findes mange perler i det danske ørige og da vi skulle udstille i Marstal på Ærø, så var banen åbnet for et nyt bekendtskab. Hvis alt flasker sig, skulle turen kunne gøres på 4 timer, incl. 2 færger. Men med kun et kvarter mellem ankomst og afgang for de to færger, forvandles Langeland til en racerbane, for de uansvarlige, men det kunne færgeselskaberne jo rette i deres næste køreplaner, så Langeland bliver fri for den plage.

Med sine 6000 indbyggere, det halve af Møns indbyggere, har Ærø alligevel formået at bevare sin selvstændighed, og det uden armod skriger en imøde. Tværtimod har styret  på Ærø netop åbnet op for gratis billetter for alt gående og kørende på de tre færgeruter, i August og September, så øen bevarer sommerens friske pust af turister. Dertil er der gratis busser på Ærø hele året, og de små, hyggelige plakatsøjler over hele øen, glæder alle erhverv, og især de kreative der har små annoncebudgetter, og turisterne får et hurtigt overblik over, hvad der rører sig på øen lige nu. Og turistforeningen laminerer gerne ens plakater, selvfølgelig. De rummelige og velholdte toiletter på havnen i Marstal, fylder en Mønbo med respekt og enhver turist med glæde.

Landskabet på Ærø er som på Høje Møn, og det på hele paletten øen rundt, et “Tour de Ærø” af en vis sværhedsgrad for cyklister, og med svimlende udsigter i alle verdenshjørner. I Marstal overraskes man af det store, nyindrettede Søfartsmuseum, som nærmest til det perfektionistiske, gennemgår blandingen af idyl og helvede, på den lille plads som et skibsdæk repræsenterer, og dertil en righoldig samling af kunst. Og i den åbne gård, midt i museet, ligger skibslegepladsen hvor man både kan stå til rors og gå til tops! Blot een ting savnede vi på museet, nemlig en henvisning til det gedigne, åbne, 1700 tals skipperhjem i Teglgade, nemlig Minors Hjem, med et fuldstændigt interiør fra tiden, som blot savnede nogle maritime effekter og en henvisning til Søfartsmuseet! Og bag dette minimuseum, på den store plæne, fjernt fra al trafik, kunne ligge et “Madpakkehjørne”, især til glæde for børnefamilier. Minors Hjem rummer også 3 udstillingslokaler, et udstillingssted selvfølgelig med gratis entrè, og lige nu med os 3 udstillere fra Svendborg og Møn, med mosaik, billedtæpper og keramik, der slutter d.14 august, som sidste dag. Det var så grunden til vores besøg, inviteret af den farverige iværksætter, Ulla de Frey, som styrer dette herlige sted sammen med sine hjælpere, selvfølgelig også med museumsbutik, fyldt ud af øens kunstnere.

Og sidst, men langtfra mindst, så var “Den Syriske Vogn” på havnen i Marstal, også kaldet Kebab-Vognen, et overraskende, velsmagende tilbud, både for veganere og alle os syndere. Og så, nå ja, en dejlig variant af de mønske klejner her ved sommertid, nemlig Ærø-pandekager med stikkelsbærsyltetøj, som vi fik på Femmasteren i Marstal, men den må du selv finde! Vi kommer igen med glæde!

Bent Jørgensen, Møn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *