Her går det godt? v/ Allan Huglstad, Vordingborg

Print Friendly, PDF & Email

Borgmester og kommunaldirektør har været ude og berolige borgerne med budskabet om, at vi har en sund økonomi, der bliver bedre dag for dag. Mærkeligt nok sker det lige før borgmesterskiftet.

Nu er det jo blevet ny liberal kutyme at ”tale tingene op”, dvs. ikke nævne noget negativt, men gerne overdrive det positive, evt. lyve, for at trænge igennem med budskabet: Her går det godt! Men måske passer det ikke, og det er måske derfor, borgmesteren forlader den synkende skude?

Kendsgerningerne er ikke så rosenrøde. Lige nu konkurrerer vi med Lolland om at have den dårligste økonomi blandt alle landets 98 kommuner! Andre kommuner med røven i vandskorpen, f.eks. Guldborgsund og Næstved, har en likviditet pr. indbygger, der er 3 gange bedre end Vordingborgs. Selv Faxe og Stevns har 4-5 gange bedre likviditet.

Vordingborg har i årene 2014-2016 haft en negativ likviditet pr. indbygger og en stigende langfristet gæld, hvilket ikke er almindeligt og slet ikke med et borgerligt flertal. Den dårlige økonomi kan bl.a. aflæses i folkeskolen, hvor kommunen bruger 10 % mindre end en kommune med samme befolkningssammensætning og geografi (analyseinstituttet Kora).

Når vi beroliges med et overskud på 70 mill. i kassebeholdningen i 2016, er det et forsøg på ligsminkning. Beløbet svarer stort set til de udgifter og anlægsinvesteringer, der er skubbet til 2017! Når det hævdes, at kassebeholdningen er på vej op, er det midlertidigt og skyldes primært indbetaling af ejendomsskatter (grundskyld), der de næste måneder bliver omsat til lønudbetalinger.

Økonomi- og Indenrigsministeriet har advaret kommunen om, at den risikerer at komme under administration inden for de næste 3 år. Forhåbentlig bliver vi reddet af de bedre tider, men inden da vil vi stå over for store udfordringer ved budget 2018, ligesom den nye kommunalbestyrelse ikke vil have meget at rutte med de næste par år.

Allan Huglstad, Vordingborg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *