Kommunalt forår v/ Allan Huglstad, forfatter, major, Vordingborg
I sidste uge kom foråret for alvor til Vordingborg Kommune. Forår er forandring og genfødsel, og de kolde østvinde blev da også afløst af lidt lunere vestenvind.
Det kommunale forår startede med et – for en gangs skyld – velorganiseret borgermøde, hvor borgmesteren undskyldte for det hidtidige kaos, og hvor politikerne for første gang i denne valgperiode lyttede til borgerne – sådan så det i hvert fald ud. Der var endda enkelte, der henviste emner til lokalråd, men om det var sund interesse for nær-demokratiet eller blot dovenskab, vil tiden vise.
Skelsættende var det også, at de konservative tilsyneladende faldt på plads i det borgerlige samarbejde og pegede på Venstres Knud Larsen som kommende borgmester. Det sker, efter at partiets to socialkonservative taktikere, Fog og Nybo, har overladt ledelsen til Christfort, der nu forsøger at vende den synkende skude.
Til gengæld er de blå socialdemokrater skræmt fra vid og sans af denne kovending. Både de og deres brødre i Socialdemokratisk Folkeparti (SF) har længe set skriften på væggen og ved, at de ikke kan regere uden de konservative. Hvad gør de så? Opfinder en ny parole, der igen skal samle flertallet: ”fremad i fællesskab”. Historisk set er ”fremad” en ret slidt frase, f.eks. ”fremad på ny” og ”fremad over grave”, og da fællesskabet åbenbart smuldrer, og målet ikke er angivet, lyder den nye parole nærmest som ”fremad med hovedet under armen”.
Selv de tro støtter, de radikale, svigtede i sidste uge den socialdemokratiske hjertesag, da de omsider sagde nej tak til butik- og rådhuscenter. Ganske vist lidt sent, men radikale skal jo have tid til at beslutte sig. Til gengæld en billig beslutning, da ugen afslørede, at der ikke var noget tilbud på Vordingborgs bycenter. Ganske vist ønsker Goldschmidt at genforhandle konditionerne – måske kan kommunen overtales til at lægge flere kvadratmeter og penge i centret – men det må være en dødssejler. Selv de standhaftige socialdemokrater må give op overfor EU-direktivets bestemmelser.
Måske vil vi i næste uge se kø ved de kommunale håndvaske, og vi kan allerede nu belave os på allehånde letkøbte undskyldninger fra de sidste dages hellige. F.eks. de konservative: ”Inderst inde var vi imod, men vi mente, ideen skulle afprøves”. Eller det splittede Venstre: ” Vi har altid været imod, men vi skulle først blive enige”. Eller de dumstædige socialdemokrater: ”Ideen var god nok, men investorerne var ikke enige”.
Jeg ser frem til, at det bycenter nu kan aflives endeligt sammen med dets ophavsmænd, så vi kan koncentrere os om kreative løsninger på kommunens fremtid. Om det så bliver ”fremad i fællesskab” eller blot ”fremad”, må valget vise.
Allan Huglstad, Vordingborg
Leave a Reply